Waarom?

Lang heb ik het geprobeerd te begrijpen. Waarom steeds zo moeilijk doen? Zoë is toch een heerlijke, lieve meid. Die wil je toch naar zwemles brengen? En leuke kleren aan doen? En op een positieve manier voor haar zorgen? Maar er is iets anders aan de hand. En dat heeft helemaal niets met Zoë te maken. Het is iets wat ik moeilijk kan begrijpen. Want ik heb wel een geweten en een ziel. Ik kan wel in de spiegel kijken en mijn fouten erkennen. En als ik in de waan zou leven dat ik perfect ben, heb ik familieleden die mijn tekortkomingen fijntjes onder mijn aandacht brengen. Ik leef mijn leven met een moreel kompas. Maar voor mijn ex en zijn vrouw gaat die vlieger niet op.

   - Stiefmoeder -

Mijn ex hoort alles te krijgen waar hij denkt recht op te hebben. Hij heeft mij voor de gek gehouden. En nu heeft hij zijn vrouw zover gekregen dat ze alles voor hem doet. Ze heeft niet alleen keihard aan Zoë getrokken met emotioneel belastende appjes vanaf dat Zoë nog maar 9 jaar oud was. Soms wel 77 appjes op één dag! Uit de appjes blijkt dat ik binnen haar gezin niet Zoë's moeder ben, maar de persoon bij wie Zoë verblijft als haar zusjes huilen omdat ze Zoë zo missen. Gezinsondermijnend en grensoverschrijdend gedrag. Zij schold mij ook uit voor 'pisvlek' of smeet de deur in mijn gezicht als ze vond dat ik mij niet 'netjes' gedroeg naar mijn ex. Ze bemoeide zich met de communicatie tussen mijn ex en mij. Ze ging over grenzen die voor anderen heel vanzelfsprekend zijn. Ze heeft nooit respect gehad voor mij. Toen ze net in Zoë's leven was, heb ik haar gevraagd op de thee om kennis te maken en eventuele vragen te beantwoorden over Zoë. Daar ging ze niet op in.

   - Egoïstisch - 
Mijn moeder (Zoë's oma) is met Zoë's stiefmoeder in gesprek geweest. Daarna ging Zoë een keer bij mijn moeder pannenkoeken eten. Ze gingen samen bakken en dat kon Zoë heel goed. Bijna voelde het vertrouwd. Maar Zoë keek steeds zenuwachtig op haar telefoon. En ze vertrok direct na een bericht van haar stiefmoeder. Het is Zoë's stiefmoeder die haar vooral voor zichzelf wilt houden. Het wordt haar gewoon niet gegund. Maar Zoë is niet haar of iemands bezit. Ze is van zichzelf! Wij houden allemaal van Zoë. Waarom zou Zoë dat niet in vrijheid mogen ervaren? Wie ben jij om haar daarin te beperken en klein te houden? Wat heeft zij jou ooit aangedaan dat jij dit doet? En dan Zoë ook gebruiken om het bestaan en de promotie van deze anonieme (!) website tegen te gaan, is beneden alle peil. Want je kan ook je verantwoordelijkheid nemen en het goede doen. En dat is Zoë helpen te herstellen van haar loyaliteitsconflict. Dat is pas liefde. Als haar stiefmoeder net zoveel van Zoë had gehouden als ik, was dit nooit gebeurd en had deze website niet bestaan.

   - Respectloos -

Voor Zoë's 'overstap' deed haar stiefmoeder erg dramatisch dat ze de 'schade' wou herstellen. Maar dat is allemaal theater want ze heeft nu zelfs mijn moeder geblokkeerd. Mijn moeder die geen vlieg kwaad doet... maar ze had 'raar' naar haar gekeken. En dan deug je niet als oma en ben je niet meer welkom. Ze gelooft heilig in haar eigen waanideeën. Ze vond zichzelf altijd een veel betere moeder dan ik. Toen Zoë klein was, verplichtte ze Zoë om mamma tegen haar te zeggen (Zoë deed dat overigens niet). En nu heeft ze mijn rol volledig ingenomen. Zelf ben ik ook stiefmoeder. Het zou niet in mijn hoofd opkomen om hun moeder te vervangen. Dat zou respectloos zijn. Niet alleen naar hun moeder maar ook naar mijn stiefkinderen toe. Maar Zoë heeft dat geluk niet. Haar identiteit wordt niet gerespecteerd. Dat deze situatie slecht is voor haar ontwikkeling, is precies de kern van de ondertoezichtstelling. Maar dat kwartje gaat bij mijn ex en zijn vrouw nooit vallen.

De feiten

Zoë is als het ware van ons afgeknipt. De hulpinstanties stonden erbij en keken ernaar. Feitenonderzoek vond niet plaats. Toen Zoë de eerste 12 jaar van haar leven bij mij woonde, had ze gewoon contact met al haar familie (inclusief 'bonus' familie). Nu is Zoë overgestapt naar mijn ex en is haar leven drastisch veranderd. Ze heeft met niemand van ons contact meer.

  • Zoë verdween op 23 november 2020 uit ons leven. Ze was toen 12 jaar oud. Sinds die dag is zij niet meer thuis geweest.

  • Zoë zat net in de brugklas toen ze vertrok. Ze zit inmiddels in 3 Havo. We weten niet of het leuk is op school en hoe de leraren zijn? Wat ze later wil worden? Welke profielkeuze ze gaat maken? 

  • Nu is Zoë 15 jaar en een prachtige meid. Ze heeft vast wel haar eerste kus gehad, is verliefd en heeft misschien wel verkering gekregen met iemand? We zouden haar verhalen graag horen..

  • We weten niet wie haar vrienden/vriendinnen zijn. Wat ze graag doet buiten school, van welke muziek ze houdt? Of welke kleding ze graag koopt en in welke winkels? Hoe het is in haar hockeyteam? Of haar bijbaantje?

  • Ze heeft haar verjaardag nooit meer met ons gevierd of verjaardagen van haar familie. Afgelopen Kerst en Nieuwjaarsdag was de 4e zonder Zoë. Haar vader en stiefmoeder en hun familie vinden het allemaal prima dat dit zo blijft.

  • We hebben Zoë nooit meer gekust of geknuffeld of met haar gelachen...